The Queen's Theatre – Les Misérable

Les Miserables

Les Misérables är en av de mest klassiska musikalerna genom tiderna och sannolikt också en av de mest uppskattade och hyllade. Här möter du den före detta brottslingen och fången Jean Valjean och hans ständige antagonist, fångvaktaren Javert, i ett musikaliskt mästerverk som tar dig tillbaka till efterdyningarna av den franska revolutionen.

Annons ▼

Det är tidigt 1800-tal och fånge 24601, Jean Valjean, får veta av fångvaktare Javert att han är fri att lämna fängelset efter 19 år av straffarbete. Hans brott: en stulen brödlimpa.

Valjean lyckas ordna upp sitt liv och startar en fabrik i den lilla staden Montreuil-sur-Mer där han sedermera också blir borgmästare. Men en dag dyker en gammal bekant upp, fångvaktaren Javert, som anser att en brottsling alltid är en brottsling och han ska sona sitt straff en gång för alla.

Under musikalen får vi följa Javerts jakt på den före detta fången, men följa den franska frihetsrörelsen i efterdyningarna av den franska revolutionen, som utspelat sig bara ett par decennier tidigare.

Från att först ha satts upp i Paris 1980, har den nya omarbetade uppsättningen blivit den som slagit igenom stort. Les Misérables grundar sig sig på romanen Samhällets olycksbarn av Victor Hugo. Sedan 1985 går den också i London där den från början sattes upp på Barbican Arts Centre, för att efter bara ett par veckor förflyttas till West End och Palace Theatre. Sedan 2004 går den på Queen’s Theatre.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.