Big Ben, London

5 saker du ska undvika i London (och vad du bör göra istället)

Annons ▼

Inte sällan blir London något slags föremål för en hel drös med stereotypa bilder. Vad man ska göra, vad man ska besöka, vad man ska äta och vad man bör uppleva. Gå inte på det där klassiska turisttugget, det finns oändligt mycket mer att göra i denna en av världens skönaste metropoler.

5. Fish & chips

På femte plats måste kanske en av de riktigt klassiska brittiska maträtterna (nej, inte Haggis) nämnas. Få saker har så väl präntats in sedan grundskolan som att engelsmän äter fish ’n’ chips, alltså fisk med potatis. I ärlighetens namn är denna maträtt en ganska torr och inte ens särskilt kulinarisk maträtt. Traditionellt serveras den också utan sås, möjligtvis med lite vinäger eller en röra bestående av krossade ärtor. Mums!

Vad du bör göra istället

I London finns det ett närmast oändligt utbud av mat från världens alla hörn. Visst, du har åkt till England, men matkulturen gör ingen särskilt glad. Se dig istället om och hitta en trevlig restaurang från något annat land, det är faktiskt rejält mycket godare.

4. Tunnelbana på korta avstånd

Ja, att åka tunnelbana går fort, framför allt om du ska åka lite längre sträckor. Men bemöda dig inte med att kliva ner där för att åka en eller två stationer. Det går knappt fortare, du ser ingenting av London och du kommer få trängas.

Vad du bör göra istället

Leta upp närmaste busshållplats, vänta in bussen, blippa ditt resekort och kliv upp en våning och njut av Londons puls. Härifrån har du betydligt bättre överblick samtidigt som du lär känna staden.

3. Trafalgar Square

Är det här Londons mest kända torg? Kanske och förmodligen. Åtminstone tillsammans med Piccadilly circus. I sanningens namn är det här mest en plats fylld av duvor och turister, och där vill du inte vara.

Vad du bör göra istället

Bara några steg norrut hittar du Covent Garden, ett av Londons allra trevligaste områden om du är ute efter shopping, restauranger, barer, teater eller om du är intresserad av historia och kultur. Här kan du med lätthet fördriva en hel dag.

2. Speaker’s Corner

Precis som fish ’n’ chips är något som alla 10-åringar i Sverige känner till, är Speaker’s Corner något av en institution som alla mellanstadieelever har fått höra om. Okej, nog där. Det här är varken särskilt spännande eller roligt att titta på.

Vad du bör göra istället

Speaker’s Corner ligger i ett av hörnen av Hyde Park, en i övrigt fullständigt överdådigt trevlig park om du har tur med vädret. Så fastna inte i hörnet i utkanten, ta istället en promenad kring de fantastiska gräsytorna och runt vattnet. Det här är en oas i ett i övrigt tätbefolkat London.

1. Fastna inte kring gatuartister

London är unikt på många sätt, men när det gäller ficktjuvar är det som vilken annan storstad som helst. De finns där och de är redo att plocka på sig av dina saker. Hoppa därför över gatuartister som drar stora folkmassor runt sig, det här är ett eldorado för alla med lite för flinka fingrar för sitt eget bästa.

Vad du bör göra istället

Håll koll på plånboken och mobiltelefonen. Lyft blicken och njut av arkitektur, god mat och fantastisk shopping. London är mer än gatukonstnärer som finns i var och varannan storstad.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.