City of London

Som Londons historiska kärna och som det finansiella Storbritanniens centrum, har City of London blivit en stad i staden. Visste du dessutom att vi i Sverige har The City att tacka för vårt numera svenska ord för stadskärna?

Annons ▼

City of London är minst sagt en speciell del av London, inte minst för att delen har särskilda rättigheter som stadens 32 kommuner (eller boroughs) inte har. Faktum är att det faktiskt får betraktas som en helt egen stad mitt i London.

Som område har The city utvecklats till att bli Englands stora finansiella centrum, vilket inte minst syns på de många – och inte sällan höga – kontorsbyggnader som finns här. Faktum är att det finns mer än 320 000 kontorsplatser i området, samtidigt som det verkliga invånarantalet bara är drygt 7 000 bofasta personer.

Sevärdheter i The City

Även om majoriteten av byggnaderna som sagt utgörs av företagslokaler, finns det även några klassiska platser att besöka. Hit räknas inte minst St. Paul’s Cathedral, den största anglikanska kyrkan i London och som uppfördes i slutet av 1600- och början av 1700-talet.

Här finns även Old Bailey, motsvarande högsta domstolen i England, samt The Monument eller Monument to the Great Fire of London som är dess fullständiga och officiella namn – en minnesplats över den stora branden i London år 1666.

Hitta hit

Eftersom City of London är ett så pass stort område så finns det gott om busshållplatser och tunnelbanestationer att resa till för att nå in i staden. Här finns också en av de stora järnvägsstationerna, Liverpool Street, som du bland ankommer till om du reser med tåg från exempelvis Stanstead (flygplatsen dit ankommande flyg från Sverige och Ryanair kommer).

Karta över London med City of London inringat

Precis som vanligt går det dock mängder av tunnelbanelinjer och busslinjer hit, och att ta taxi är även det ett smidigt sätt att färdas genom London så länge du inte hamnar mitt i rusningen. Läs mer om vad du bör tänka på när du åker taxi på den här sidan.

Läs mer

Vi har samlat guider till Londons olika boroughs (kommuner) och districts (stadsdelar) på ett och samma ställe. Fortsätt läsa om Londons olika delar här.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.