Greenwich

I de östra utkanterna av London, precis vid Themsens södra strand, ligger Royal Borough of Greenwich – den kommun i London som också har den så kallade nollmeridianen och därmed bestämmer tidpunkten för vårt dygn.

För de allra flesta är Greenwich mest synonymt med den stadsdel som har definierat hur vi räknar dygnets alla timmar. Här, i Greenwich Park, ligger Royal Observatory Greenwich. Det är alltså här, rakt genom teleskopet, som hela världens nollmeridian passerar och bestämmer vad som är General Mean Time, alltså det som vi sedan anger vilken tidszon vi befinner oss i.

Stadsdelen Greenwich har också lånat ut sitt namn till kommunen den också ligger i, Royal Borough of Greenwich. I hela staden finns sedan bland annat ett flertal platser väl värda att besöka, även om det ligger en bit utanför de mest centrala delarna av London och Westminster, där det mesta folket rör sig.

Sevärdheter

Här, i North Greenwich, finns bland annat O2 Arena, en inomhusarena för idrotts, musik- och andra nöjesevenemang. Här har – förutom invigningsakten Bon Jovi år 2007 – stora artister som Spice Girls, Britney Spears, Beyoncé och Lady Gaga uppträtt. Under de olympiska spelen i London år 2012 var arenan även värd för gymnastik och finalen i basket.

I den stora parken Greenwich Park samlas under soliga och varma dagar mängder av människor på de enorma gräsytorna för att umgås och ha trevligt. Här intill hittar du även Queen’s House, ett hus som byggdes för Jakob I:s drottning, Anne av Danmark redan år 1616. Trots en del restaureringar och ombyggnationer, står huset än idag kvar på sin ursprungliga plats.

Fotboll

Att England i allmänhet är fullständigt galet i fotboll råder det knappast någon tvekan om. Och självklart har även Greenwich sitt eget lag, Charlton Athletic FC, som idag håller till i lite lägre divisioner, men som tidigare haft flera säsonger i Premier League. Hemmamatcherna spelas på The Valley, som arenan kallas, i de östra delarna av Greenwich.

Läs mer

Vi har samlat guider till Londons olika boroughs (kommuner) och districts (stadsdelar) på ett och samma ställe. Fortsätt läsa om Londons olika delar här.

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…