Sherlock Holmes Museum på 221b Baker Street

Sherlock Holmes

London är hem åt världens troligtvis mest kände detektiv, Sherlock Holmes. På 221b Baker Street ligger det som var hans bostad. Idag är det istället ett av Londons mest populära museum.

Världens mest kända detektiv kommer från London, närmare från 221b Baker Street i Westminster. Eller åtminstone tyckte hans skapare, författaren Sir Arthur Conan Doyle, att han skulle göra det. Där, i sin bostad strax väster om The Regent’s Park, löste han mängder med brott tillsammans med sin kompanjon, Doktor Watson.

Sedan dess har Sherlock blivit till mängder av böcker och filmatiseringar, och på senare år han bland annat gestaltats väl av bland annat Benedict Cumberbatch med Martin Freeman i rollen som Dr. John Watson.

Enklaste sättet att ta sig till the Sherlock Holmes Museum är att ta tunnelbanan till Baker Street. Det går hela fyra tunnelbanelinjer förbi stationen – Bakerloo, Metropolitan, Circle och Hammersmith & City – vilket skapar bra möjligheter från så gott som hela London.

Museet har öppet 9:30–18 alla dagar året runt med undantag av juldagen. Entréavgiften för Sherlock Holmes-museet är för närvarande £15 för vuxna och £10 för barn under 16 år.

Trivia #01

Sherlock Holmes dök först upp 1887 i Sir Arthur Conan Doyles roman A study in scarlet där han med sitt knivskarpa intellekt och gudomliga slutledningsförmåga tog sig an smått olösliga kriminalfall.

Trivia #02

Den klassika och beröma mössan som Sherlock Holmes bär, den berömda jaktmössan, har faktiskt ingen koppling till originalstoryn. Det nämns förvisso att han bar en mössa med öronlappar, dock inte vilken typ av mössa, och den bars endast vid Sherlocks resor.

Tips

När du ändå är i närheten, passa på att besöka det minst sagt välfyllda vaxkabinettet Madame Tussauds, det är precis runt hörnet.

Tipsa oss!

Vilket är ditt favoritmuseum i London. Tipsa oss!

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…