Madame Tussauds

Vart går du om du vill stöta på Queen Elizabeth II, Brad Pitt, David Beckham och Nelson Mandela? Självfallet är svaret att det är Madame Tussauds vaxkabinett. Vi vågar påstå att det här är ett av världens absolut mest kända museer. Gör som miljoner andra, missa inte det här.

Annons ▼

Sannolikt Londons mest kända och ett av världens mest kända museum. Är det något som varje svensk mellanstadieelev känner till från London så är det vaxdockorna från Madame Tussaud. Här hittar du avbildningar i vax av mängder av celebriteter från hela världen. Det är med närmast exakt precision som dessa dockor utformats för att likna sina ursprungspersoner. Här finns bland annat prinsessan Diana, George W. Bush, Mahatma Gandhi, Winston Churchill, Nelson Mandela, Björn Borg, Lionel Messi, David Beckham, The Beatles, Freddie Mercury, Elton John och Sean Connery. Det här bara ett litet axplock av alla som finns utställda här.

Historia

Bakom vaxkabinettets namn står Marie Tussaud, som föddes som Anna Maria Grosholtz år 1761 i Strasbourg. Som faderslös, på grund av dödsfall i Sjuårskriget, växte den unga Marie upp tillsammans med sin mor. De båda flyttade snart till Bern i Tyskland där Maries mor arbetade åt läkaren Philippe Curtius, som skapade figurer av vax för att visa på kroppens anatomi. Det var därför Philippe som undervisade Marie i hur man skapar vaxdockor. 1767 gick så flyttlasset för modern och Marie till Paris, dit Philippe hade flyttat för att starta ett vaxkabinett.

Brittiska kungahuset som vaxdockor på Madame Tussauds

Hela den brittiska kungafamiljen samlad. Foto: Joseolgon, CC BY–SA 4.0

Redan 1777 skapade Marie Tussaud som 16-åring sin första egna vaxdocka föreställande Voltaire. På grund av att hon umgicks med celebriteter som Robespierre och Napoleon I under franska revolutionen, dömdes hon till döden. Tack och lov blev hon benådad och fick istället göra dödsmasker av övriga som avrättats genom halshuggning.

När Philippe Curtius dog år 1794 var det Marie som fick ärva hela samlingen av figurer. När Marie året därpå gifte sig och tog namnet Tussaud och hon och maken fick två barn. År 1802 flyttade Marie Tussaud så till London tillsammans med äldsta sonen Joseph där hon ställde ut sina vaxdockor.

Öppettider

Madame Tussauds har öppet alla dagar i veckan, normalt mellan 9:30 och 17:30. Under så kallade ”peak times”, det vill säga under helger och skollov, är vaxkabinettet öppet mellan 9:00 och 18:00. Observera att särskilda öppettider gäller under stora helger som jul, nyår och boxing day.

Priser

Vuxna: 31 pund
Barn: 25 pund

Hitta hit

För att ta sig till Madame Tussauds vaxkabinett i London är det enklast att ta tunnelbanan till Baker Street. Det är en vältrafikerad station på grund av att det är hela tre linjer som passerar här: Hammersmith & City, Metropolitan, Circle och Bakerloo.

Adress
Marylebone Road
London
NW1 5LR

Telefon
0871 894 3000

Tips

När du ändå är i närheten, passa på att hälsa på hemma hos Sherlock Holmes på 221B Baker Street, det är precis runt hörnet.

Sherlock Holmes Museum på 221b Baker Street

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.