Tunnelbana i London

Tunnelbana

Londons tunnelbanan, eller The Tube som de själva kallar den, är världens äldsta tunnelbana. Men inte bara det, det är även ett fantastiskt sätt att transportera sig på när avstånden blir lite längre.

Annons ▼

När du vill transportera dig längre sträckor snabbt är Londons tunnelbana, eller The Tube som den heter i dagligt tal, ett förträffligt val. Du känner igen tunnelbanestationerna på skyltarna som sitter ovan jord och som består av en rund röd ring med texten UNDERGROUND eller tunnelbanestationens namn i mitten.

Köpa biljett

Tunnelbanan är uppdelad i nio zoner, ju fler du reser genom desto högre blir biljettpriset. De allra flesta som besöker London över en helg kommer dock endast att röra sig inom zon 1 och 2, vilket innefattar så gott som hela centrala London.

Oyster Card är det allra enklaste sättet att resa på. Oyster Card är också känt som det lilla blå kortet, ett resekort som du laddar på med en summa pengar. När du sedan reser och drar ditt kort reduceras kortets värde med biljettpriset. Att köpa ett Oyster Card är det allra förmånligaste sättet att resa då priserna inte sällan går ner till så mycket som en tredjedel av priset jämfört med att köpa vanliga biljetter.

Oyster Card – Transport for London

För att resa med ditt Oyster Card håller du helt enkelt kortet mot de gula runda plattor som finns vid spärrarna. När kortet är draget öppnas spärrarna. Samma sak gäller när du kliver av tunnelbanan och ska lämna stationen. Glöm inte att dra kortet igen för att undvika att bli debiterad för mer än vad du har rest för. Drar du inte kortet kommer du nämligen att få en straffavgift som dras från ditt kort.

På vissa tunnelbanestationer finns bemannade biljettkontor där du kan köpa biljetter av anställd personal. Här kan du betala biljetten kontant.

De allra flesta stationerna har också biljettautomater där du kan köpa biljetter som är giltiga under olika lång tid. Sedan finns det automater som endast tar emot kort. Med tiden har dock de allra flesta automater börjat acceptera bank- och kreditkort som betalningsmedel.

Hitta rätt linje

Att hitta rätt tunnelbanelinje kan till en början verka svårt. Tack och lov finns bra kartor på samtliga stationer och på alla tåg, vilket gör det lätt att ta reda på vart du ska ta dig när det är dags för byte. Samtliga stationsnamn ropas också ut i tågens högtalarsystem när det närmar sig.

Ett bra alternativ är också att spara ner en karta över hela Londons tunnelbanenät i din mobiltelefon. På så sätt har du alltid kartan nära till hands när du behöver den. Klicka på kartan nedanför och spara den i din mobiltelefon.
Londons tunnelbana, The Tube

Öppettider

Storbritannien är ett konservativt kungarike som håller hårt på traditioner. Trots sin enorma storlek har London fortfarande många tunnelbanelinjer som inte går dygnet runt. Behöver du därför transportera dig efter midnatt är det buss eller taxi som gäller. Det finns dock några undantag, fem linjer som går dygnet runt under fredagar och lördagar. Dessa är Jubilee, Victoria, Central, Northern och Piccadilly line. Här kan du således lätt resa även om du har tagit en riktigt sen kväll.

Tunnelbaneinfo

Tunnelbanesystemet i London består av totalt elva linjer, 260 stationer och en total sträcka på över 40 mil. Faktum är att Londons tunnelbana också är världens äldsta, den invigdes redan år 1863 och har sedan dess bundit ihop Londons olika delar. Tack vare det enorma system som alla linjer tillsammans utgör, finns det så gott som alltid en tunnelbanestation i närheten så länge du befinner dig inom zon 1–2.

Förutom centrala London täcker tunnelbanenätet även in Essex, Heartfordshire och Buckinghamshire.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.