Foto: Ewan Munro, CC BY-SA 2.0

Whitechapel

Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig att hitta. Ändå vet vi alla vem mördaren var.

Annons ▼

Namnet Whitechapel har stadsdelen fått från det vita kapell som en gång stod på platsen. Kapellet är numera rivet sedan lång tid tillbaka. Idag är Whitechapel en av centrala Londons mest kulturrika delar, och en stor del av befolkningen kommer från Mellanöstern och Asien. Här finns bland annat East London Mosque, samlingsplats för en stor del av Londons muslimska befolkning.

Jack Uppskäraren

Jack the Ripper, eller Jack Uppskäraren som han heter på svenska, hittades och dömdes aldrig. Hundratals män togs in på förhör för att försöka klara upp de (minst) 11 morden på framför allt prostituerade. Vem var han? Och hur många kvinnor mördade han?

Teorierna om vem han var och vad som hände är många. Troligtvis hade han god kunskap inom anatomi. Och varför slutade han mörda? Blev han själv mördad? Eller tog han sitt liv? Eller flyttade han från London? Eller slutade han bara?

Idag kan du gå speciella rundvandringar i Jack the Rippers fotspår. Och det finns till och med ett museum om honom.

Hitta hit

Whitechapel hittar du enkelt till då det ligger precis till öster om City of London, rakt norrut från Tower Bridge och Themsen.

Precis som vanligt går det dock mängder av tunnelbanelinjer och busslinjer hit. Här finns bland annat stationen Whitechapel utmed District line och Hammersmith & City line.

Att ta taxi är även det ett smidigt sätt att färdas genom London så länge du inte hamnar mitt i rusningen. Läs mer om vad du bör tänka på när du åker taxi på den här sidan.

Läs mer

Vi har samlat guider till Londons olika boroughs (kommuner) och districts (stadsdelar) på ett och samma ställe. Fortsätt läsa om Londons olika delar här.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.