Grind till Buckingham Palace

9 saker du inte visste om Buckingham Palace

Annons ▼

Hur bra koll har du på kung Charles III:s residens? Här delar jag med mig av 9 helt onödiga men ack så intressanta fakta som du sannolikt inte kände till om Buckingham Palace.

1. Buckingham Palace kommer från en Tory-politiker som behövde någonstans att bo

Visste du att det var John Sheffield, som sedermera blev Duke of Buckingham, som under 1700-talet lät bygga Buckingham House för att han helt enkelt skulle ha någonstans att bo under sina resor till London.

2. Arkitekt John Nash fick sparken för att han övertrasserade kontot

Under det tidiga 1800-talet genomgick Buckingham House en förvandling och blev till det Buckingham Palace vi känner till idag. Ansvarig för detta var en arkitekt, John Nash. Dessvärre fick han sparken eftersom han helt enkelt saknade känsla för vad en budget hade för roll i ombyggnadsfasen.

3. The boy Jones gäckade societeten genom att bo illegalt på slottet

Går det att leva undangömd på Buckingham Palace under ett års tid? Absolut. Det var precis vad som händer under mitten av 1800-talet när tonårige Edward Jones togs på bar gärning i slottet hela tre gånger under Queen Victorias regeringstid. Han stal mat, drottningens underkläder och satt på tronen. Som straff skickades han världen runt, först till Brasilien och senare till Australien, där han under 1890-talet avslutade jordelivet.

4. Fler än 800 personer bor här

Visste du att mer än 800 personer i staben kring kungahuset bor här regelbundet. Förutom ordinarie personal finns även allt från urmakare till flaggsignalister. Den förstnämnde lär dock ha fullt upp med tanke på att det finns hundratals stora klockor över hela palatset. Dessa vrids upp manuellt varannan vecka av två anställda. Helt enkelt ett heltidsjobb för att få tiden att gå.

5. The grand ballroom är slottets största rum

Vi kan utan att överdriva kalla det här ett rejält rum. Eller sal. 36,6 meter långt, 18 meter brett och 13,5 meter högt blir det här helt sonika ett rum i samma storlek som en rejäl herrans villa, totalt närmare 660 kvadratmeter.

6. Buckingham Palace träffades av 9 flygbomber under andra världskriget

Eftersom King George VI och Queen Elizabeth vägrade att lämna slottet under bombningarna av London under andra världskriget, blev residenset ett populärt mål för tyskarnas flygattacker. Hela nio gånger blev Buckingham träffat av bomber, vilket enligt ett uttalande ska ”ha skakat om slottet ordentligt”.

7. 760 fönster och 40 000 glödlampor

Tycker du att du har det jobbigt hemma? Här tvättas de 760 fönstrena kontinuerligt, närmare bestämt var sjätte vecka. Samtidigt pågår ett febrilt arbete med att ständigt hålla de 40 000 glödlamporna i gott skick. Tänk på det här nästa gång du irriterar dig på att du behöver byta taklampan i vardagsrummet.

8. Slottet är byggt ovanpå mängder med tunnlar

Vad vore ett kungligt slott utan hemliga tunnlar? Genom underjordiska gångar är Buckingham Palace förbundet med ett flertal närliggande byggnader på andra gator. Allt för att underlätta evakueringar och transporter.

9. Titta på flaggan för att se om kungen är hemma

Är du i närheten av Buckingham Palace? I så fall kan du briljera framför ditt resesällskap. På slottets tak hittar du signalen som talar om huruvida kungen är hemma eller borta. När kungen inte är på plats vajar den brittiska unionsflaggan. När hon däremot är hemma kommer däremot ’the Royal Standard’ att pryda flaggstången.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.