Buckingham Palace

Är vädret bra och du är ute och promenerar i ett varmt och soligt London, passa då på att besöka kungafamiljens residens, Buckingham Palace, i den västra delen av St James's Park. Har du tur kan du även få bevittna det omåttligt populära vaktbytet på slottet.

Ett besök vid det kungliga slottet, Buckingham Palace, rekommenderas varmt för den hyser det minsta intresse för historia och kungligheter. Faktum är att det är en upplevelse även för alla andra också. Palatset är ett av drottningens, Queen Elizabeth II, alla residens. Tack vare den centrala placeringen är det lätt att nå hit med såväl buss som tunnelbana – eller varför inte till fots genom den gröna och sköna St James’s Park. Med tunnelbana tar du dig hit genom att resa till någon av stationerna Green Park eller St James’s Park.

Historia kring Buckingham Palace

Den plats där Buckingham Palace står idag har dock inte alltid varit bebyggt av ett kungligt slott. Det har dock anor långt tillbaka, och innan slottet uppfördes år 1703 åt hertigen av Buckingham, stod där istället tre andra hus: Arlington House, Blake House och Goring House. Hertigen av Buckingham hade palatset i sin ägo till dess att det övergick till det brittiska kungahuset år 1762. Sedan Queen Viktoria tog över tronen år 1837 har det också varit den brittiska monarkens officiella residens.

Arkitektur och kultur

Buckingham Palace utgörs sedan den senaste renoveringen av totalt 19 representationsrum, 52 huvudsovrum, 188 personalsovrum, 92 kontor och 78 badrum. En stor del av de små rummen i palatset är inredda i kinesisk stil, något som gjordes efter kung George IV:s död. Sedan slutet av 1800-talet har dock inga större tillbyggnader gjorts på Buckingham Palace, utan det nuvarande utseendet härstammar från tiden kring slutet av 1800-talet.

Buckingham Palace är också en stor ägare av konst och bland konstnärerna som har fått sina verk utställda på slottet finns bland annat Rembrandt, van Dyck, Vermeer och Rubens.

Rundvandring i västra flygeln

Under augusti och september befinner sig drottningen av England inte i London. Då passar man på att öppna upp den västra flygeln för allmänheten. Under dessa dagar kan du ta del av allt från arkitektur till konst och andra detaljer som annars präglar kungafamiljens liv och de närmare 450 anställdas vardag.

En rundvandring med audioguide tar ungefär två och en halv timme. Under den här tiden får du se var Elizabeth II bor och arbetar. Du får även följa med in i representationsrum där statsbesök för hela världen tas emot.

Vaktavlösning

Byte av vakter vid slottet (även kallat Changing the guard) sker sommartid varje dag på slottsgården, och under vinterhalvåret varannan dag. Det här är en upplevelse att vara med om, och det bjuds på musik och en väl koreograferad vaktparad. Då det här är ett mycket populärt arrangemang brukar det vara närmast fullt. Det rekommenderas därför att vara ordentligt i tid till detta.

Trivia

Under andra världskriget bombades Buckingham Palace av tyskarna hela sju gånger. Målet? Att sänka motivationen hos britterna till att fortsätta striderna.

***

The boy Cotton var en 12-årig pojke som 1837 rymde och lyckades bo på slottet i ett helt år utan att bli upptäckt. Under den här tiden bodde han bland annat i skorsstenar och sov i något av alla de sovrum som slottet hade.

***

Vill du läsa mer om Buckingham Palace?

Den här artikeln är inte det enda som har skrivits om det kungliga slottet. Läs även 9 saker du inte visste om Buckingham Palace.

Tipsa oss!

Tipsa oss om något ställe vi har glömt att berätta om. Bra tips belönas.

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…