Palace of Westminster

Den byggnad som inhyser Big Ben, har gett namn åt den klassiska HP-såsen och dessutom tar hand om hela Storbritanniens parlament, förtjänar naturligtvis extra mycket utrymme. Det här är Houses of Parliament, eller Palace of Westminster som är dess egentliga namn.

Annons ▼

Hur beskriver man egentligen en byggnad mitt i centrala London som är mer än 112 000 kvadratmeter stor, rymmer världens mest kända klocka och är hem för hela parlamentet? Pompöst? Grandiost? Extravagant? De starka adjektiven är i många fall överflödiga, men just när det kommer till Palace of Westminster, är orden knappt tillräckliga. Det här är lika vacker som majestätisk arkitektur. Och historien sträcker sig ända tillbaka till medeltiden.

Kungligt residens redan på 1000-talet

Som medeltida plats är Themsens västra bank känd som Thorney island, och indikationer tyder på att platsen användes som kunglig bostad av Canute the Great redan från år 1016 fram till 1035. Därefter ska St Edward the Confessor ha byggt ett slott på platsen bara tio år senare, samtidigt som det som idag är Westminster Abbey byggdes. Det var även där och då som platsen fick sitt nuvarande namn, Westminster.

Westminsterpalatset i modern tid

När den smärre katastrofen med en brand i det dåvarande slottet inträffade år 1834, och slottet också brann ner till grunden, började planerna på en återuppbyggnad. Tack vare att man vid branden ändå hade lyckats rädda det medeltida Westminster Hall, kunde planerna äntligen ta fart. En tävling utlystes och segrare blev Augustus Welby Pugin, som sammanförde arkitekturen från det medeltida med det nya förslaget. År 1848, fjorton år efter branden, kunde så det som idag är Palace of Westminster återigen börja byggas.

Elizabeth Tower med Big Ben

Den 275 meter långa och 90 meter breda byggnaden i brittisk, sengotisk stil har sedan dess varit hem från Storbritanniens parlament där både överhuset och underhuset sitter. Hela byggnaden är i sig minst sagt spektakulär med sin utsmyckade och kontinuerliga arkitektur. Detta syns inte minst på de tre höga torn som hör till byggnaden,  där Elizabeth Tower med sina 97 meter troligtvis är det mest kända tack vare att det inhyser världens mest kända klocka, Big Ben.

Westminsterpalatset, tillsammans med Westminster Abbey och Saint Margaret’s Church, finns sedan år 1987 med UNESCOS världsarvslista.

Hitta hit

Allra enklast för att ta sig hit är genom att ta tunnelbanan och välja någon av District Line eller Circle Line. Utöver detta går det också ett flertal bussar till området kring byggnaden.

För att ta bussen, sikta på något av bussnummer 148 eller 211, dessa går till Westminster Station Bridge Street, precis bredvid Elizabeth Tower och Big Ben. Bussar med nummer 12, 53, 159, 453, N109, N155 och N381 stannar också på Parliament Street, bara ett stenkast från Westminsterpalatset.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.