Valet i Storbritannien är avklarat och resultatet är en storseger för sidan som vill lämna EU. Med egen majoritet i parlamentet finns det egentligen ingenting som kan hindra Boris Johnson från att leda Storbritannien ut ur EU den 31 januari. Men vad händer nu? Och hur påverkar det här dig som reser till England? Det är läge att klargöra lite fakta och undanröja några myter och missuppfattningar.
Lämna EU med eller utan avtal?
Boris Johnson har varit tydlig med att han vill lämna EU den 31 januari, oavsett om det finns ett avtal eller inte. Med ett avtal kan bland annat handel mellan Storbritannien och övriga Europa regleras, men också hur resor in och ut ur landet kommer ske. Men det finns en stor risk nu att man helt enkelt lämnar EU utan ett avtal. Det här riskerar att ställa till en del problem för alla turister. Det är också därför som vi nedan skriver utifrån situationen att det ej finns något avtal på plats den 31 januari.
Att resa till London
Hittills har du som EU-medborgare kunnat resa in och ut ur Storbritannien med ett giltigt nationellt ID-kort. Det här blir ett minne blott och du kommer från och med februari tvingas ha ett giltigt pass med på resan.
Det har förekommit diskussioner om att det skulle bli nödvändigt att ansöka om visum för att som svensk kunna resa till något av länderna inom UK. Det finns dock ingen anledning till oro kring detta, åtminstone inte för kortare resor upp till tre månader. Är planen att stanna längre än tre månader behöver du däremot ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd, European Temporary Leave to Remain – även förkortat Euro TLR. Med ett sådant tillstånd har du rätt att vistas i landet i upp till tre år.
Ska hunden följa med på resan? Aj då, det blev just lite krångligare. Som djurägare kommer du ha lite mer administrativt arbete framför dig för att kunna ta med de fyrbenta familjemedlemmarna på resan.
Flygresor
Vad händer om flyget ställs in eller om något annat inträffar? Är flygbolaget registrerat i något land inom EU har du fortfarande kvar dina rättigheter som hör till EU. Är flygbolaget registrerat utanför EU gäller dock inte resegarantierna.
Handel med EU
Köper du ofta produkter online från England? Eftersom Storbritannien nu är att betrakta som ett tredjeland till EU, betyder det också att tullar kommer upprättas. Det i sig medför tullavgifter när du ska importera ditt senaste onlineköp. Men det kommer också innebära att paket får en betydligt längre handläggningstid, och leveranstiderna kommer öka. För köp online tillkommer tullavgifter för köp över 1600 kronor.
Importreglerna kommer förändras när det gäller alkohol och tobak. Efter utträdet kommer du kunna ta med 200 cigaretter, 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl. That’s it.
Flyger du till Storbritannien kommer du från och med februari kunna ta in varor värda 4300 kronor. Är värdet högre tvingas du deklarera dina produkter i tullen.
Mobilsamtal och surf kan bli dyrt
Inom EU finns lagar som reglerar kostnader för samtal och surf (roaming) inom EU. Vi vet ännu inte hur de svenska mobiloperatörerna kommer agera, men det finns en risk att vi återgår till situationen som gällde innan, det vill säga att samtal och data blir hutlöst dyrt. Viktigt att kolla med just din mobiloperatör vad som gäller inom Storbritannien i så fall.
Vad händer om jag blir sjuk?
Som EU-medborgare har vi rätt till ett EU-försäkringskort som ger vård i alla EU-länder. Det här kortet blir efter sista januari 2020 ogiltigt, och det är därför viktigt att innan resan se över försäkringar som täcker eventuella skador, sjukdomar och sjukhusbesök.