Heathrow, London

Flyg till London

Att resa med flyg till London från Sverige är idag enkelt. London har fem internationella flygplatser inom några mils radie, vilket gör det lätt att ta sig in till de centrala delarna, oavsett vilken flygplats du landar på.

Vilken av de fem internationella flygplatserna i London du hamnar på beror på vilket flygbolag du väljer att resa med. Det finns i dagsläget flera flygbolag som flyger direkt från svenska flygplatser till London, bland annat SAS, British Airways, Ryanair och Norwegian. Billigast av dessa flygbolag är oftast Ryanair, och nackdelen är att du hamnar lite längre bort när du väl har landat.

Vill du landa på den största flygplatsen, Heathrow, så går det bra då både SAS och British Airways flyger hit från både Arlanda och Landvetter.

Heathrow

Heathrow är Storbritanniens största flygplats och den fjärde största i världen. Med närmare 200 destinationer i över 90 länder passerar varje år cirka 70 miljoner passagerare flygplatsen. Heathrow har fem terminaler, varav terminal 5 är hemmahamn åt British Airways.

Flygplatsen ligger 22 kilometer väster om centrala London, vilket gör den lättåtkomlig med såväl tåg som buss och taxi. Trots sin storlek har Heathrow bara två start- och landningsbanor, vilket gör att ett försenat plan har svårt att få nya tider.

Tunnelbana

En av fördelarna med att resa till och från Heathrow är tunnelbanan. Piccadilly line går från centrala London och ut till samtliga terminaler på Heathrow. Resan från London tar normalt mellan 45 och 50 minuter. Räkna dock med längre restid om du är ute i rusningstid. Tunnelbanan går oftast ungefär var tionde minut mellan 05:23 och 23:42. Behöver du resa andra tider än så är andra färdsätt att rekommendera. Biljetter

Tåg

Heathrow Express går mellan samtliga terminaler på Heathrow Airport och Paddington Station. Resan med Heathrow Express tar upp till 20 minuter beroende på vilken terminal du reser till eller från. Biljetter köper du enkelt online hemifrån eller via biljettkassa eller automat på plats. Det går också bra att lösa biljett ombord på tåget.

Utöver Heathrow Express finns också ett billigare alternativ, Heathrow Connect, som också det tar dig till Paddington Station. Restiden med Heathrow Express är något längre och tar cirka 25 minuter. Samtidigt stannar det på några stationer på vägen.

Buss

National Express kör bussturer till och från ett flertal flygplatser, inklusive Heathrow. Det här är ett relativt billigt alternativ med priser från 6 pund enkel resa. Restiden är oerhört beroende av den övriga trafiksituationen, och normal restid kan därför variera mellan 40 och 80 minuter.

Taxi

För dig som hellre vill åka taxi så är detta naturligtvis möjligt. Resan tar normalt ungefär en timme och kan kosta upp mot 75 pund. Ett varningens finger bör dock höjas för att priset lätt drar iväg om du reser under rusningstrafik då restiden kan bli betydligt längre.

Gatwick

Gatwick är Londons näst största flygplats och ligger ungefär 4,5 mil söder om London City. Gatwick är en flygplats som har mycket inrikesavgångar samt internationella lågprisflyg. Bland annat flyger både Norwegian och EasyJet till Sverige från Gatwick.

Tåg

Till och från Gatwick reser du enklast med Gatwick Express till Victoria. Resan tar 30 minuter och kostar 32 pund för en tur och retur-biljett. Priset är dock möjligt att sänka något om du ser till att köpa biljetten online hemifrån. Tågen till och från Gatwick avgår var 15:e minut.

Southern Railway är ytterligare ett alternativ för dig som vill åka tåg till och från flygplatsen. Tåg till Victoria och West Brompton tar ungefär en timme, men är i gengäld betydligt billigare än Gatwick Express. Biljett med Southern Railway kostar mellan 12 och 20 pund tur och retur.

Buss

Det troligtvis billigaste sättet att resa till och från Gatwick är med EasyBus, flygbolaget EasyJets egna bussbolag. Ankommer du Gatwick med annat flygbolag än EasyJet så är det inte heller några problem, det går bra att åka med ändå. Bussresan tar dig till Earl’s Court/West Brompton och en bussbiljett med EasyBus går på runt 10 pund. Resan tar drygt en timme och bussen avgår varje kvart.

National Express trafikerar även Gatwick, vilket gör det möjligt att ta bussen in till centrala London. Priset för en biljett med National Express tenderar dock att vara något högre än med EasyBus.

Taxi

På grund av avståndet mellan Gatwick och centrala London tar en taxiresa drygt en timme och kostar upp mot 90 pund. Reser du under rusningstid kan du i värsta fall få räkna med restid på uppemot två timmar och därmed också en betydligt dyrare resa.

Stansted

Den som reser till London med Ryanair har garanterat satt sin fot på Stansted. Flygplatsen är Storbritanniens tredje största flygplats, och tillika Ryanairs bas i England.

Tåg

Att resa med tåg från Stansted är en minst sagt smärtfri upplevelse. Tåget tar dig genom ett vackert engelskt landskap på väg in mot London, och tågen avgår i nära anslutning till ankomsthallen.

Från Stansted går Stansted Express en gång i kvarten. Tåget tar dig till Tottenham Hale på 35 minuter och Liverpool Street Station på cirka 45 minuter. En enkelbiljett med Stansted Express kostar 19 pund vid köp på plats. Är ni flera som ska resa, lönar det sig att beställa gruppbiljetter online. Är ni två som reser tillsammans så går det att spara tre pund per biljett, och är ni fyra kan ni sänka priset per biljett till hela 12 pund.

National Express avgår från Stansted varje kvart och tar dig till Stratford eller Liverpool Street i centrala London. Priset för en enkelbiljett är detsamma som för Stansted Express. Dock stannar National Express på ett flertal stationer längs vägen, och restiden blir därför närmare 60 minuter.

Buss

Vill du komma undan så billigt som möjligt är buss det billigaste alternativet. Avgångarna från Stansted Airport sker från bussterminalen strax utanför entrén till terminalen. Restiden med buss till centrala London varierar mellan 45 minuter och en och en halv timme, lite beroende på vart du åker.

EasyBus, dotterbolag till flygbolaget EasyJet, avgår tre gånger i timmen och tar dig snabbt till Baker Street, mest känt som Sherlock Holmes adress.

National Express kör förutom tåg även bussar som tar dig till London Victoria, alternativt Liverpool Street eller Stratford. Räkna med en restid på 1 timme och 40 minuter för London Victoria och mellan 45 och 60 minuter till Liverpool Street och Stratford.

Taxi

Att åka Taxi till och från Stansted är ett alternativ om du snabbt behöver ta dig, antingen till en snar avgång eller in till centrala London. Kostnaden för en taxiresa till London kan uppgå till runt 100 pund, och restiden bör landa på ungefär en timme. Räkna dock med betydligt längre tid och högre kostnad vid rusningstrafik.

Luton

Knappt sex mil norr om London ligger Luton som är Londons fjärde största flygplats. Från Luton går inga flyglinjer direkt till Sverige, men reser du från Köpenhamn kan du resa härifrån med såväl Ryanair som EasyJet.

Tåg

Tåg från Luton till centrala London tar ungefär en halvtimme, lite beroende på var du väljer att kliva av. Det finns i dagsläget två bolag som trafikerar linjen. Du har fyra alternativ att kliva av på i London, tre om du planerar att gå direkt vidare till tunnelbana. St Pancras International (tunnelbana) är första anhalten och därefter väntar i tur och ordning Farringdon (tunnelbana), City Thameslink och London Blackfriars (tunnelbana).

Såväl East Midland Trains som First Capital Connect trafikerar denna sträcka, och tågen går flera gånger i timmen, lite beroende på tid på dygnet.

Buss

Att resa med buss till och från Luton är ett bekvämt och billigt sätt att ta sig till och från flygplatsen. Resan med buss till centrala London tar 80 minuter, oavsett vilken av busslinjerna du väljer.

EasyBus är flygbolaget EasyJets dotterbolag och oftast de som har de billigaste bussresorna. Bussarna går dygnet runt, vilket gör det till ett bekvämt färdsätt om du ankommer eller har avfärd under natten. EasyBus har turer som går till såväl Liverpool Street som Victoria Coach Station.

Green Line avgår från hållplats 10 och 11 två gånger i timmen under hela dagen. Med Green Line tar du dig smidigt till Victoria Coach Station.

National Express är nästa bussbolag som trafikerar sträckan Luton – Victoria Coach Station. För 11 pund kommer du relativt snabbt – cirka 80 minuter – in till centrala London.

Taxi

En taxiresa från Luton till London tar cirka en timme under normala trafikförhållanden. Priset för taxi ligger på mellan 70 och 90 pund.

London City Airport

Som den enda riktigt citynära flygplatsen, har London City Airport i de östra delarna av staden möjlighet att erbjuda riktigt snabba transporter in till de centrala delarna.

Tåg

Tack vare sin centrala placering kan London City Airport erbjuda DLR, som är ett högbanesystem som går i det gamla hamnområdet Docklands. Här är det möjligt att resa med hjälp av Oyster card, vilket underlättar resandet också under din övriga tid i London. Oyster Card köper du med fördel på plats på flygplatsen. Att resa med DLR till centrala London tar ungefär 20 minuter.

Buss

De klassiska röda dubbeldäckarna går till och från flygplatsen regelbundet under hela dagen.

Taxi

Tack vare sin närhet till staden är taxiresorna till och från London City Airport relativt billiga. Räkna med en kostnad på 25–30 pund.

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…