HMS Belfast

I en tid när världen tycks ha glömt andra världskrigets stora misstag, finns det en plats i London som ständigt påminner oss om vad som hände där och då. Besök HMS Belfast, ett av världens få skepp som har överlevt ända till idag. Du hittar det på Themsen, mitt i centrala London.

Annons ▼

Besök en del av den moderna historien. I Themsen mitt i centrala London vilar ett minnesmärke över andra världskriget och Koreakriget. Här kan du stiga ombord på Storbritanniens lätta kryssare, HMS Belfast, som under kriget mot tyskarna under 40-talet bland annat var med och sänkte slagkryssaren Sharnhorst. Utöver detta har även HMS Belfast varit med vid Dagen D, landstigningen i Normandie, som senare har porträtterats på film ett flertal gånger, inte minst under Steven Spielbergs epos, Saving Private Ryan.

Att göra ombord

Upplev känslan som soldaterna ombord under andra världskriget kände. Här kan du själv klättra längst stegarna för att utforska alla nio våningar ombord. Ta kontroll över rodret och känn på hur det kändes att vara kapten över ett av världens modernaste kryssare.

Vill du få en fantastisk vy över hela London rekommenderar vi att du klättrar hela vägen upp till toppen till flaggdäck där du får fri sikt åt alla väderstreck – eller så går du åt rakt motsatt håll och klättrar ner i motorrummet fem meter under vattenytan och ser hur livet såg för maskinmännen.

Är du sugen på att veta mer? Titta på VR-filmen nedan där du själv kan styra vad du vill se.

Hitta hit

Att ta sig till HMS Belfast är sällan något problem i London. Fartyget ligger förtöjt mellan London Bridge och Tower Bridge, den berömda bro som länge har varit starkt förknippad med det historiska London.

Lättast för att transportera sig rätt är att ta tåget eller tunnelbanan till station London Bridge. Hit går både Jubilee line och Northern line. Gå ut från stationen via Tooley Street och gå genom Hays Galleria mot Themsen. Väl ute i det fria igen kommer du se HMS Belfast.

HMS Belfast i dagsljus

Öppettider

HMS Belfast håller öppet så gott som alla dagar, undantaget julhelgen (24–26 december). I övrigt gäller följande tider utifrån årstid.

Mars–oktober: 10.00–18.00 (sista insläpp 17.00)
November–februari: 10.00–17.00 (sista insläpp 16.00)

Priser

Tyvärr är inte HMS Belfast ett av de museer som är fria att besöka. Entréavgifterna är dock ändå ganska humana, och de går till att underhålla detta gamla krigsskepp som ett minnesmärke över en tidsperiod som vi inte får glömma. De högre priserna per kategori är ifall du som besökare vill skänka lite extra för att underhålla skeppet.

Vuxna: £14.50–£16
Barn (5–15 år): £7.25–£8
Barn (0–4 år): Fri entré
Familj (1 vuxen, 2 barn): £24.70–£27.20
Familj (2 vuxna, 2 barn): £37.05–£40.80
Familj (2 vuxna, 3 barn): £43.25–£47.60
Concessions (student, senior, rörelsehindrade): £11.60–£12.80
Ledsagare: Fri entré

Observera att priserna ovan kan komma att ändras.
Har priserna ändrats? Meddela oss gärna genom att klicka här.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.