The Thames

Som floden som ringlar sig likt en orm genom London, är The Thames – eller Themsen som vi kallar den i Sverige – knappast något som du kan undvika ens om du skulle vilja.

Annons ▼

346 kilometer lång och med sin källa i Gloucestershire. Themsen är en onekligen en extremt vital del av London, men det är lika mycket en puls för andra städer den rinner igenom, som Oxford, Reading och Windsor. Här utspelas även den årliga prestigekampen i rodd, The Boat Race, mellan universiteten i Oxford och Cambridge.

På River Thames, som floden egentligen heter, hittar du ett flertal turistattraktioner i centrala London. Här ligger bland annat den gamla kryssaren från andra världskriget, HMS Belfast, som du kan besöka och få uppleva hur soldaterna levde under de hårda åren under 1940-talet. Längs med Themsen hittar du också bland annat London Eye, det enorma pariserhjul som ger dig en fullkomligt fantastisk utsikt över hela London.

För Londonborna är dock Themsen det vattendrag som klyver staden i två delar men som länkas samman av mer än 20 broar. Vissa är endast avsedda för järnvägstrafik, andra är avsedda för bil- och cykeltrafik samt fotgängare. Faktum är att platsen har varit bebodd under lång tid, och de första broarna uppfördes under romartiden kring år 50 efter kristus.

River Thames, London

Uttalet av The Thames

Trots att floden stavas med ett th, uttalas det allt som oftast med ett vanligt t-ljud. Ska du prata om floden gör du därför bäst i att benämna det med samma uttal som Thomas. Att det har blivit så här har troligast sin orsak i att namnet från början kommer från keltiskans Tamesas, vilket betyder mörk.

Det rika djurlivet

Tack vare att floden består av såväl sötvatten som bräckt vatten, har det här gjort att djurlivet blomstrar. Tyvärr är det inte mycket som uppmärksammas för den vanlige invånaren då vattnet tyvärr har en klart mörk och tråkig färg.

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.