Foto: Len Williams, CC BY 2.0

Shakespeare’s Globe

William Shakespeare är en av Londons mest kända personligheter genom tiderna. Hans klassiska teater byggdes, brann ner, byggdes upp och revs inom loppet av 45 år. Nu finns den äntligen på plats igen. Här får du uppleva klassisk kultur på riktigt.

Annons ▼

När Globe Theatre byggdes klar år 1599 var det en revolution i London. Snabbt förvandlades det till den plats där William Shakespeares pjäser sattes upp. Tyvärr blev glädjen extremt kortvarig. 14 år senare inträffade det som absolut inte fick hända – teatern som rymde 3 000 åskådare utsattes för en eldsvåda. Utgången blev katastrofal, hela den två våningar höga teatern brann ner till grunden.

SÖK HOTELL I NÄRHETEN AV SHAKESPEARE’S GLOBE!

Tack vare Shakespeares popularitet byggdes teatern upp igen från grunden redan året därpå. Men säg den glädje som varar, 30 år senare var det dags igen. Dock inte någon eldsvåda denna gång, utan år 1644 blev det istället rivning på order av stadens styrande.

 

Det nya Shakespeare’s Globe

Så här förblev det dock fram till slutet av 1900-talet då det återigen beslutades att Shakespeares teater skulle återuppföras. Det var dock omöjligt att bygga den på exakt samma plats. Därför är den nya teatern, Shakespeare’s Globe, placerad ungefär 200 meter från den ursprungliga placeringen. 1997 kunde så invigningen att hållas, och teatern är en kopia på den ursprungliga. Här uppförs idag Shakespeare’s klassiska och odödliga epos under bar himmel och i dagsljus.

Öppettider

Shakespeare’s Globe håller öppet samtliga dagar i veckan. Undantag kan dock ske vid storhelger och andra helgdagar. Utställningen har öppet måndag–söndag 9–17.

Vill du få en guidad tur genom teatern så är det fullt möjligt. Dessa turer startar varje halvtimme från 9:30–17. Observera att dessa turer kan komma att ställas in, framför allt under sommarmånaderna beroende på föreställningar och repetitioner av föreställningar.

Shakespeare's Globe från insidan

Priser

Vuxna: £16.00
Seniorer (60+): £14.50
Studenter (med giltig id-handling): £12.50
Barn (5-15 år): £9.00
Barn (under 5 år): Fritt inträde
Familjebiljett (upp till 2 vuxna och 3 barn): £43.00

Hitta hit

Att ta sig till Shakespeare’s Globe är absolut lättast till fots. Tack vare att London är så pass kompakt är det aldrig särskilt långt till något. Teatern ligger på den södra sidan av Themsen och det finns gott om broar med promenadstråk längs med hela floden för att ta sig över. För dig som vill gå hit rekommenderas att ta Millennium Bridge, som ligger endast ungefär 50 meter från teatern.

Tunnelbana

Det är också möjligt att åka tunnelbana till Shakespeare’s Globe. Åk med District eller Circle Line till station Blackfriars och gå sedan över Themsen via Blackfriars Bridge. Väl över, ta vänster snarast och längst med stranden förbi nationalmuséet Tate Modern. Strax därefter är du på plats vid teatern.

Buss

Att åka buss i London är ofta en ganska angenäm upplevelse, i synnerhet om man inte har bråttom. Det finns få transportsätt som ger en så bra överblick och bild över London som ta ett av de främre sätena på de klassiska dubbeldäckarna.

Vill du åka buss till Shakespeare’s Globe så går det alldeles utmärkt med någon av följande linjer.
45, 63 & 100 till Blackfriars Bridge
15 & 17 till Cannon Street
11, 15, 17, 23, 26 & 76 till Mansion House
381 & RV1 till Southwark Street
344 till Southwark Bridge Road

SÖK HOTELL I NÄRHETEN AV SHAKESPEARE’S GLOBE!

Läs hela artikeln

Vi tar inget betalt för att du ska kunna läsa vårt innehåll. Därför är vi beroende av reklamintäkter för att kunna fortsätta driva sajten kostnadsfritt.

Klicka på knappen nedan för att läsa klart hela artikeln.