St. Paul’s Cathedral

En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet för den anglikanska biskopen av London och en av City of Londons stora sevärdheter.

Tillsammans med Westminster Abbey är St. Paul’s Cathedral sannolikt den mest kända kyrkan i hela London. Faktum är att den anglikanske biskopens arbetsplats också är en av de mest kända byggnaderna i hela England. Katedralen har under årens lopp fått stå värd åt vigseln mellan Prins Charles och den nu framlidna Lady Diana, men här har också Winston Churchill fått föras till sin sista vila.

Historia

Bygget av katedralen påbörjades år 1675, och 35 år senare stod den klar. Redan från början var det här platsen för den anglikanska kyrkan, och när den invigdes år 1710 hade den 139 meter långa och 30 meter breda kyrkan hade den inte bara blivit ett arkitektoniskt och byggnadstekniskt experiment, den hade också fått det som än idag är Storbritanniens största kyrkklocka, Great Paul, med en vikt på hela 17 ton.

Attackerna under andra världskriget

Att St. Pauls Cathedral står upp än idag, ses av många som i det närmaste ett mirakel. Inte minst efter den åtta månader långa bombningsräd som London utsattes för av tyskarna under andra världskriget och som idag går under namnet Blitzen. Bland annat utsattes katedralen för en särskild attack under kriget, men trots det stod den pall och vakar idag över City of London.

Hitta hit

Enklast att hitta hit är att ta tunnelbanan via Central Line, som passerar såväl Liverpool Street Station och Tottenham Court Road. Dessutom går ett flertal busslinjer förbi i närheten.

Öppettider

Katedralen har öppet måndag till lördag från 8:30 till 16:30. Sista insläpp sker klockan 16.

Söndagar är det endast öppet för mässorna och rundturer är då ej möjliga att få.

Kom också ihåg att all fotografering inomhus är absolut förbjuden.

Biljetter

För oss svenskar kan det tyckas märkligt att betala för att gå in i en kyrka, men den minst sagt magnifika St. Paul’s Cathedral är ständigt i behov av renoveringar, och de bidrag som utgår från staten är tyvärr inte tillräckliga. Därför är kyrkan i stort behov av donationer och entréavgifter för att skicket ska hållas gott.

Inträdet till katedralen ligger för närvarande på £18 för vuxna och £8 för barn upp till 17 år. Det går också bra att köpa familjebiljett för £44.

Observera också att ingen entréavgift tas ut under gudstjänsterna på söndagarna.

Tipsa oss!

Tipsa oss om något ställe vi har glömt att berätta om. Bra tips belönas.

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…