Piccadilly Circus

När Pernilla Wahlgren sjöng om Piccadilly Circus i melodifestivalen 1985, fick plötsligt varenda svensk över en sekund en relation till det lilla torget mitt i City of Westminster, precis i hjärtat av det pulserande London.

Mitt i City of Westminster hittar vi Piccadilly Circus, det nästan mytologiskt omsusade torget som gjort sig känd tack vare sina stora digitala reklamskyltar där de allra största varumärkena i världen passar på att visa upp sina produkter.

Tidigare var hela platsen närmast inklädd i neonskyltar, vilket naturligtvis har bidragit till kultstämpeln. Idag har detta ändrats och det är bara byggnaden i korsningen Shaftesbury Avenue och Glasshouse Street som har skyltarna kvar.

Historien kring Piccadilly Circus är dock inte så gammal som man kanske kan tro. Platsen byggdes upp först under 1819, vilket gör att det inom kort är dags för 200-årsjubileum. Längst bort i det södra hörnet av torget finns en gammal staty och fontän från 1893 föreställande den grekiska guden, tillika Eros bror, Anteros. Härifrån har du en bra vy och ett naturligt fotostativ när du ska föreviga din vistelse på Piccadilly.

Tid för besöket

Tyvärr är det här en av de riktigt stora magneterna i London, vilket gör det näst intill omöjligt att hitta lite avskildhet och möjlighet att fota i lugn och ro. Så räkna alltid med att det är  mycket folk här, det blir liksom en del av upplevelsen.

Hitta hit!

Är du sugen på att ta tunnelbana hit så passar det alldeles utmärkt. Piccadilly Circus Station är nämligen knutpunkt för tunnelbanelinjerna Bakerloo line och Piccadilly line. Tänk bara på att tunnelbanan stänger vid midnatt på vardagar. Just Piccadilly Line har dock öppet dygnet runt under fredagar och lördagar, vilket gör att du alltid kan transportera dig här efter en sen utekväll.

London är annars en perfekt stad att promenera i. I och kring Westminster hittar du mängder av såväl hotell som sevärdheter, vilket gör det relativt enkelt och snabbt att gå till. Annars finns alltid möjligheten att ta en billig sightseeing med någon av alla busslinjer som passerar platsen.

Upptäck även det här (det är väldigt nära)

När du ändå är här, finns det stora möjligheter att utforska en rad andra shoppinggator och platser för klassiskt brittiskt mode, till exempelvis anrika Savile Row och Jermyn Street, där du hittar några av världens absolut bästa skräddare och skjortmakare. Även klassiska shoppinggatan, Oxford Street, ligger väldigt nära härifrån, bara några hundra meter bort.

Annars är det inte långt till vare sig Trafalgar Square eller Buckingham Palace. Så även om du ganska snabbt blir klar med just Piccadilly Circus, är det här en bra utgångspunkt för att hitta några av de andra mest fascinerande sevärdheterna i London.

Tipsa oss!

Tipsa oss om något ställe vi har glömt att berätta om. Bra tips belönas.

Booking.com
Tesco Metro vid Piccadilly Circus

Snabbköp

► I Sverige har vi Ica, Coop, Willys och ett antal mer eller mindre stora kedjor för att köpa på oss det dagliga livet. I London hittar du allt detta…

Whitechapel, London

Whitechapel

► Mellan april 1888 och februari 1891 mördades 11 kvinnor i eller i närheten av Whitechapel. Morden förblev olösta och någon mördare gick aldrig…

St. Paul's Cathedral sett från Millennium Bridge

St. Paul’s Cathedral

► En kunglig vigsel, en frälsares begravning och ett överlevt världskrig trots några svårt sargade år. Det här är St. Paul's Cathedral, sätet…